ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ (DİYABETİK RETİNOPATİ)

Diyabetik Retinopati Nedir?
Şeker hastalığı toplumumuzda çok sık görülür ve 50 yaş sonrası körlüklerin en sık nedenidir. Şeker hastalığının gözün sinir tabakasında yaptığı hasara diyabetik retinopati denir.

Şeker Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?
Şeker hastalığı göz sinirlerinin kılcal damarlarının tıkanmasına ve damarlardan sıvı sızmasına neden olur. Damar tıkanıklığı hastalıklı, çabuk kanayabilen yeni damarların oluşmasına neden olur. Kılcal damarlardaki tıkanma, sıvı sızması, hastalıklı damarlardan oluşan kanamalar gözde ciddi sorunlara neden olur.

Şeker Hastalığında Neden Görme Azalır?
Şeker hastalığının gözdeki temel belirtisi görme kaybıdır. En sık görme kaybı nedeni sarı noktada sıvı toplanması ve ödem oluşmasıdır. Bunun yanında hastalıklı damarlardan oluşan kanmalar ve retina yırtılmaları ani görme kaybına neden olabilir.

Şeker hastalarında katarakt diğer hastalara göre daha sıktır ve daha erken yaşta oluşur. Tedavi edilmemiş hastalarda göz tansiyonu gelişir ki bu sadece görme kaybı yapmaz, ciddi ağrıya da neden olur.

Bazı şeker hastalarında şeker çok yüksek olmasına rağmen görmesi bozulmaz. Bazılarında ise normale yakın şekeri olmasına rağmen görme kaybı gelişir. Bu tezat durumun nedenini bizde bilmiyoruz. Bu nedenle “komşumun şekeri 500, ona bir şey olmadıysa bana da olmaz” diye düşünmek doğru değildir. Her şeker hastası, şekeri normal bile olsa risk altındadır.

Diyabetik Retinopati Nasıl Tedavi Edilir?
Asıl amaç şeker hastalığının gözdeki etkilerini azaltmak değil, şekerin göze vurmasını engellemek olmalıdır. Bunun için şeker seviyesi çok sıkı ve düzenli takip edilmelidir. Ani yükselmeler, ani düşüşler gözdeki sinir hasarını arttıracağından kaçınılmalıdır. Ayrıca tansiyonun yüksek olması, kolestrol değerlerinin bozuk olması, böbreklerin iyi çalışmaması şekerin göz üzerindeki etkisini arttırmaktadır. Bu konularda dikkatli olmalıdır.

Şekere bağlı görme kaybının ilk nedeni sarı nokta ödemidir. Ödemin düzeltilmesi için göze iğne tedavisi uygulanır. Bu tedavide başlangıçta birer ay arayla 3 defa göze iğne yapılır. Daha sonraki takiplerde gerekirse ilave iğneler yapılabilir.

Hastalıklı yeni damarlar oluştuğunda lazer tedavisi uygulanır. Aksi durumda bu damarların neden olduğu kanama ve retina yırtılması ciddi görme kaybına neden olur. Kanama ve retina yırtığı geliştiğinde retina ameliyatı yapılır.

Şeker Hastaları Ne Zaman Göz Kontrolleri Yaptırmalıdır?
Şeker hastalığı teşhisi konulan bir hastaya hemen göz kontrolü yapılmalıdır. Çünkü kişi şeker hastalığının uzun yıllar farkına varmamış, gözünde kanamalar başlamış olabilir. Hastanın görmesinin iyi olması şekerin göze vurmadığı anlamına gelmez. Kanamalar sarı noktayı etkilemedikçe görme bozulmaz. Oysa sinir tabakasının diğer taraflarında kanama başlamış olabilir.

İlk kontrolden sonra şeker hastalığının gözü etkilemediği anlaşılırsa sonraki kontroller yılda bir yapılır. Ancak tip 1 şeker hastalığı olanlar, uzun yıllardır şekeri olanlar, şekeri düzensiz olanlar, gözünde kanama başlamış olanlar daha sık kontrol olmalıdır. bu hastalarda kontrol zamanları hekim tarafında ayarlanır. 

Şeker hastalığı ve göz

Göz sağlığınızı önemsiyoruz

Pek çok göz hastalığının tedavisinde başarı şansının erken teşhise bağlı olduğunu biliyor musunuz?
Hemen şimdi randevu alın, sağlığınızı ertelemeyin. 

HASTA YORUMLARI

Mutlu Hastalarımız

Türkiye'nin dört bir yanından gelip sağlığına kavuşan mutlu hastalarımızdan gelen mesajlardan bazıları.

* Hastalarımızın bize yazılı olarak ilettikleri mesajlardır. Kanun gereği, fotoğrafları ve kişisel bilgileri gizlenmiştir.

İletişim Bilgilerimiz

Adres

Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ

Randevu

0352 332 11 38

Instagram

idealgoz

BİZE YAZIN

Aklınızda soru kalmasın. Bize danışın.

İLETİŞİM

Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A, Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ
  • P.tesi - Cuma09.00 - 17.00
  • Cumartesi09.00 - 17.00
  • PazarKapalı