İletişim Bilgilerimiz
Adres
Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A,
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ
Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?
Glokom göz içindeki basıncın artmasına bağlı olarak göz sinirinin hasar görmesi ve kalıcı görme kaybı gelişmesidir.
Göz Basıncının Normal Değeri Kaçtır?
Sağlıklı kişilerde göz basıncının 21 mmHg altında olması gerekir. Ancak 21 mmHg’nın altı kesin sağlıklı ya da 21 mmHg’nın üstü kesin göz tansiyonu diyemeyiz. Normal tansiyonlu glokomda göz basıncı 21 mmHg’nın altında olmasına rağmen göz sinirinde hasar geliştiğinden glokom teşhisi konulur. Oküler hipertansiyonda göz basıncı 21 mmHg’nın üstünde olmasına rağmen göz sinirinde hasar gelişmez ve basınç yüksek omasına rağmen glokom teşhisi konulmaz.
Glokom (Göz Tansiyonu) Teşhisi Nasıl Konulur?
Glokom teşhisi için sadece göz basıncını ölçmek yeterli değildir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi göz basıncı düşük olan kişi glokom hastası olabileceği gibi, göz basıncı yüksek olan kişi sağlıklı olabilir. Ayrıca kornea kalınlığı tansiyon ölçümlerinde hataya neden olabilir. Bu nedenle glokom teşhisi için detaylı muayene, kornea kalınlığı ölçümü, göz sinirinin kalınlık analizi ve görme alanı testi şarttır.
Glokom (Göz Tansiyonu) Neden Oluşur?
Glokom göz içindeki sıvıyı boşaltan kanalardaki darlık nedeniyle oluşur. Yeterli miktarda boşalamayan sıvı göz içinde birikir ve göz basıncını arttırır.
Glokom (Göz Tansiyonu) İçin Risk Faktörleri Nedir?
Glokom (Göz Tansiyonu) Belirtileri Nelerdir?
Glokom sinsi bir hastalıktır. Yani başlangıçta hiçbir şikayete neden olmaz. Gizli gizli sinir hücrelerini tahrip ederek görme alanını daraltır. Hastaların merkezi görmesi son ana kadar korunduğundan, hasta görme alanındaki daralmanın yani etrafı göremediğinin farkına varmaz. Bu nedenle glokom teşhisi için rutin muayene çok önemlidir. Elli yaş üzeri kişiler hiçbir şikayeti olmasa mutlaka yılda bir göz tansiyonunu ölçtürmelidir.
Glokom (Göz Tansiyonu) Ağrı Yapar mı?
Bilindiğinin aksine glokomun ağrı yapması son derece nadirdir. Ağrı oluşması için göz basıncının aniden çok yüksek seviyelere çıkması gerekir ki bu da çok nadir görülür.
Glokom (Göz Tansiyonu)’na Bağlı Görme Kaybı Düzelir mi?
Glokoma bağlı görme kaybı kalıcıdır, geri dönüşü yoktur. Glokomun tedavisindeki amaç görme kaybının ilerlemesini engellemektir. Bu durum göz tansiyonunda erken teşhisin önemini bir kere daha ortaya koymaktadır.
Glokom (Göz Tansiyonu) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glokom tedavisinde ilk aşamada ilaç tedavisi verilir. Bu ilaçlar ömür boyu kullanılmalıdır. Maalesef glokom hastalarının yaşlılığa bağlı unutkanlık, damla damlatmalarındaki zorluk nedeniyle ilaçlara uyumu zayıftır. Oysa glokom hastalarının ilaçlarını tam zamanında, ilaçlar arasına 5’er dakika zaman koyarak damlatmaları gerekir. İlaçla göz tansiyonu istediğimiz seviyeye düşmeyen hastalarda lazer veya ameliyat gerekebilir. Lazer ve ameliyattan sonra hastaların bir kısmında ilaç tedavisine gerek kalmazken bir kısmında ilaç tedavisine devam etmek gerebilir.
Pek çok göz hastalığının tedavisinde başarı şansının erken teşhise bağlı olduğunu biliyor musunuz?
Hemen şimdi randevu alın, sağlığınızı ertelemeyin.
* Hastalarımızın bize yazılı olarak ilettikleri mesajlardır. Kanun gereği, fotoğrafları ve kişisel bilgileri gizlenmiştir.
Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A,
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ