İletişim Bilgilerimiz
Adres
Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A,
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ
Katarakt Nedir?
Gözün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine katarakt denir. Lens şeffaflığını kaybettiğinde gözün içerisine giren ışık miktarı azalır görme bulanıklaşır.
Katarakt Neden Oluşur?
Katarakt birçok nedeni vardır. En sık nedeni yaşlılıktır. Yaş ilerledikçe lensin içinde biriken proteinler şeffaflığını azaltmaktadır. Bunun yanında bazen katarakt doğuştan gelebilmekte ya da çocukluk çağında oluşabilmektedir. Göze darbe alınması ve kortizonlu ilaç kullanmak da katarakta neden olabilmektedir.
Kataraktın Belirtileri Nelerdir?
Kataraktın en önemli belirtisi bulanık görmedir. Katarakt gelişen kişilerin ışıklardan rahatsız olma, kamaşma, çift görme, renkleri soluk görme gibi şikayetleri olabilir. Gözlük numarasında değişiklik ve kişinin gözlüksüz olarak yakını görmeye başlaması kataraktın bulgusu olabilir. Katarakt genellikle yavaş ilerlediğinden erken dönemde kişi şikayetlerinin farkına varmayabilir.
Kataraktın Tedavisi Nedir?
Kataraktın ilaç ya da gözlük ile tedavisi yoktur. Tek tedavi seçeneği ameliyattır.
Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Geçmişte katarakt ameliyatı dikişli yapıldığından kataraktın iyice sertleşmesi beklenirdi. Ancak günümüzde ameliyat dikişsiz olarak yapıldığından kataraktın çok ilerlemesi tavsiye edilmemektedir. Çok sertleşmiş kataraktlar ameliyatı hem hekim hem de hasta için daha da zorlaştırmaktadır.
Katarakt ameliyatının zamanlaması konusunda kesin kurallar söz konusu değildir. Ameliyatın ne zaman yapılacağı hastanın mesleğine, günlük hayatındaki gereksinimlerine, beklentilerine, sosyokültürel seviyesine göre doktor ve hasta birlikte karar verirler. Ancak genellikle görme seviyesi % 60’ın altına düştüğünde hastaların günlük hayatı olumsuz etkilenmeye başlar ve katarakt ameliyatı gündeme gelir.
Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyatta çok küçük (2.4 mm) kesiden şeffaflığını kaybetmiş olan gözün kendi lensi temizlenir. Temizleme halk arasında lazer diye bilinen FAKO yöntemiyle yapılır. Ardından yapay göz içi merceği yerleştirilir. Standart bir katarakt ameliyatı yaklaşık 10-15 dakika sürer ve dikiş kullanılmaz.
Günümüz teknolojisi göz içine yerleştirilen mercekler konusunda birçok alternatif sunmakta, kişiyi tümüyle gözlükten kurtarabilmektedir. Detaylı bilgi için sayfamızdaki “akıllı mercekler” bölümüne bakınız.
Katarakt Ameliyatı Sonrasındaki Süreç Nasıldır?
Ameliyat sonrası süreç kataraktın sertliğine, ameliyatta kullanılan cihaz ve malzemelerin kalitesine ve cerrahın tecrübesine bağlıdır. Sorunsuz geçen ameliyat sonrası hasta hemen evine gidebilir. Ameliyat olan göz genellikle bir gün bandajlı kalır ama zamanı geldiğinde bandaj açılarak ilaçları damlatılır. Ertesi gün bandaj açılır, kontrol yapılır ve genellikle hasta net görmeye başlar. Ama kataraktı sertleşmiş hastalarda görmenin netleşmesi birkaç haftayı bulabilir. Üçüncü günden itibaren hastalarımız banyo yapma, namaz kılma dahil tüm günlük aktivitelerine dönebilirler. Ameliyat sonrası genellikle 2 hafta damla kullanılır. Gözlük ayarlamaları ise 3. haftada yapılır.
Katarakt Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Günümüzde teknolojik imkanlar katarakt ameliyatını kolaylaştırmış olsa da katarakt ameliyatı gözün en ciddi ameliyatlarından birisidir ve bazı riskleri vardır. Bu risk, ucuz malzeme ve geri kalmış teknoloji kullanılan, aynı malzemenin birçok hastaya kullanıldığı, kalitesiz göz içi merceğinin kullanıldığı ameliyatlarda daha fazladır.
Kataraktın tam temizlenememesi, mercek takılamaması, gözün enfeksiyon kapması, gözde kanama oluşması, gözde numara kalması gibi sorunlar oluşabilir. Bu riskleri en aza indirmek hekimin tecrübeli olması, hastane şartlarının iyi olması, kaliteli ve tek kullanımlık malzeme kullanılması ile mümkündür. İyi şartlarda, iyi malzeme kullanarak çok ucuza ameliyat yapmak mümkün değildir. Unutmayalım ki ömrünüzün kalan kısmında iyi görmeniz bu ameliyatın başarısına bağlıdır.
Pek çok göz hastalığının tedavisinde başarı şansının erken teşhise bağlı olduğunu biliyor musunuz?
Hemen şimdi randevu alın, sağlığınızı ertelemeyin.
* Hastalarımızın bize yazılı olarak ilettikleri mesajlardır. Kanun gereği, fotoğrafları ve kişisel bilgileri gizlenmiştir.
Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A,
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ