KONTAKT LENSLER

Kontakt Lens Nedir?
Göz bozukluklarının düzeltilmesinde gözlük, kontakt lens ve lazer olmak üzere 3 alternatifimiz vardır. Kontakt lensler göz yüzeyine yerleştirilen yumuşak ya da sert yapıda olan optik gereçlerdir.

Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?
Kontakt lensler yumuşak lensler ve sert lensler olmak üzere başlıca 2 sınıfa ayrılır.

Yumuşak Kontakt Lensler: Dünyada en sık kullanılan lenslerdir. Genellikle miyop, hipermetrop, astigmat gibi uzağı görme problemlerinin düzeltilmesinde kullanılır. Ayrıca yakını görememe (presbiyopi) probleminin düzeltilmesinde kullanılan yumuşak lensler de mevcuttur.

Sert Kontakt Lensler: Keratokonus, korneal leke (skar) gibi kornea düzensizliklerinde yumuşak lensler yetersiz kalır. Bu hastalıklarda sert lensler daha iyi görüş sağlar. Ancak sert lenslerin reçete edilmesi, alışılması ve kullanılması yumuşak lenslerden daha zordur. Bu nedenle uygun sert lensin ayarlanmasında hekimin tecrübesi çok önemlidir. Sert lenslerin korneal sert lensler, hibrit lensler ve skleral lensler gibi çeşitleri vardır.

Kontakt Lenslerin Özellikleri (Çapı, Oksijen Geçirgenliği vb.) Nelerdir?
Kontakt lenslerin numara yanında çap, büyüklük, su içeriği, oksijen geçirgenliği, sertlik (modülüs) gibi özellikleri de vardır.

Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75’den başlar ve 2.75’e kadar devam eder.

Lens Çapı / Büyüklüğü: Kişiye uygun lens seçimi yapılırken göz önünde bulundurulan en önemli parametre lensin çapı ve büyüklüğüdür. Çünkü bu parametreler lensin göze sıkı ya da gevşek gelmesinde çok önemlidir. Lens çapı ve büyüklüğü markalar arasında farklılık gösterir.

Su İçeriği: Su içeriği lensin kullanım konforunda çok etkilidir. Kişide göz kuruluğu varsa ya da bilgisayar başı çalışanı ise lensin su içeriği daha da önemli hale gelmektedir.

Oksijen Geçirgenliği: Yumuşak lens seçiminde hastalarımızın aklına ilk oksijen geçirgenliği gelmektedir. Oysa günümüzdeki yumuşak lenslerin tama yakını slikon hidrojel yapıdadır ve oksijen geçirgenlikleri yeterlidir.

Sertlik (Modülüs): Lenslerin sertliklerinin fazla olması lensi tutmayı, takıp, çıkarmayı kolaylaştırırken konforu olumsuz etkileyebilir.  

Kontakt lens
kontak lens günlük mü aylık mı

Günlük Lensler mi, Aylık Lensler mi?
Başlıca lens kullanım rejimleri;

Günlük Kullanım-Aylık Değişim: Kişi lensi sabah takar, akşam çıkarıp solüsyona koyar. Birinci ayın sonunda lensi çöpe atar.

Haftalık Kullanım-Aylık Değişim: Kişi lensi haftanın 6 günü takar. Altıncı günün sonunda lensi çıkarır ve solüsyona koyup 1 gün bekletir. Yeni hafta ile birlikte tekrar takar. Birinci ayın sonunda ise lensi çöpe atar.

Aylık Kullanım: Kişi lensi takar ve bir ay boyunca hiç çıkarmaz. Birinci ayın sonunda lensi çıkarıp çöpe atar.

Günlük Kullan-At: Sabah takılan lens akşam çöpe atılır. Her gün yeni bir lens takılır.

Her ne kadar lenslerin birçoğu haftalık ve aylık kullanım için onay almış olsalar da bizim önerimiz günlük kullan-at ya da günlük kullanım-aylık değişim rejimleridir. Çünkü bilimsel araştırmaların tama yakını bu kullanım rejimlerinde lense bağlı problemlerin çok daha az yaşandığını göstermiştir. Lens gözdeyken uyumak kesinlikle tavsiye edilmez. 

Kontakt Lens Reçetesi Nasıl Yazılır?
Ne yazık ki bir çok lens kullanıcısı sadece gözlük numaralarına bakarak lens almaktadır. Oysa yukarıda da bahsettiğimiz gibi her lensin farklı özellikleri vardır. Üstelik kişilerin göz yapıları, çalışma koşulları, beklentileri birbirinden farklıdır. Bu nedenle lens almadan önce mutlaka detaylı muayene olup lens denemesi yapılmalıdır.

Öncelikle hastayla hangi ortamlarda bulunduğu, mesleği, hobileri, spor yapıp yapmadığı, beklentileri gibi konular konuşularak uygun lens kullanım rejimi belirlenir. Ardından detaylı muayene yapılıp hastaya hangi lenslerin uygun olabileceği dolayısıyla deneme lensleri belirlenir. Bu nedenle klinikte ne kadar fazla deneme seti varsa hastaya uygun lensi bulma ihtimali o derece artar. Deneme lensleri hastanın gözüne takılarak hasta 20-30 dakika bekletilir. Ardından hastanın konforu ve lensin gözdeki pozisyonu, hareketi, sıkılığı değerlendirilir. Astigmatlı lenslerin uygun aksta durup durmadığı kontrol edilir. En son uygun olduğuna kanaat getirilen lensin numarası ayarlanır.

Kontakt Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Nelerdir?
Hipermetropun belirti vermesi için gözün uyum mekanizmasının hipermetropun üstesinden gelememesi gerekir. Eğer uyum mekanizması hipermetropu düşüremiyorsa;

  • Lens kullanıcısı el hijyenine çok önem vermelidir. Mümkünse tırnakları kısa olmalıdır.
  • Lens ile tozlu ortamlarda bulunulmamalıdır.
  • Lens ile banyoya, havuza ve denize girilmemelidir.
  • Uyumadan önce mutlaka lensler çıkarılmalıdır.
  • Makyaj lens takıldıktan sonra yapılmalı, lens çıkarıldıktan sonra makyaj temizlenmelidir.
  • Doktorunuzun uygun gördüğü kullanım rejimi dışına çıkılmamalıdır.
  • En geç ayda bir yeni bir lense geçilmeli, yırtık lensler kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Lens kabındaki solüsyon her gün değiştirilmelidir. Lens kabı ise ayda bir lens ile birlikte değiştirilmelidir.
  • Lens musluk suyu, izotonik su, disitile su ile kesinlikle temizlenmemelidir.
  • Başkasının lensini denemek için bile olsa kullanmamalıdır.
  • Lensler takılıp çıkarılırken mutlaka eller iyice yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
  • Lens takıp çıkarırken lens kirpiklere temas etmemelidir.
  • Gözlerinizde batma, kızarıklık, bulanık görme, çapaklanma, ışık hassasiyeti, kaşıntı gibi şikayetler oluştuğunda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Göz sağlığınızı önemsiyoruz

Pek çok göz hastalığının tedavisinde başarı şansının erken teşhise bağlı olduğunu biliyor musunuz?
Hemen şimdi randevu alın, sağlığınızı ertelemeyin. 

HASTA YORUMLARI

Mutlu Hastalarımız

Türkiye'nin dört bir yanından gelip sağlığına kavuşan mutlu hastalarımızdan gelen mesajlardan bazıları.

* Hastalarımızın bize yazılı olarak ilettikleri mesajlardır. Kanun gereği, fotoğrafları ve kişisel bilgileri gizlenmiştir.

İletişim Bilgilerimiz

Adres

Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A,
Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ

Randevu

0352 332 11 38

Instagram

idealgoz

BİZE YAZIN

Aklınızda soru kalmasın. Bize danışın.

İLETİŞİM

Keykubat Mh. Osman Kavuncu Blv. 273/A, Kadir Has Stadyumu Yanı, Melikgazi / KAYSERİ

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ
  • P.tesi - Cuma09.00 - 17.00
  • Cumartesi09.00 - 17.00
  • PazarKapalı