Popüler Yazı 20 dakika okuma süresi

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Doç. Dr. Necati DURU

15 Haziran, 2022

Gözyaşı göz sağlığı için hayati derecede önem taşımaktadır kornea tabakasını sürekli olarak nemli tutan gözyaşının ideal kalitede olması, gerekli miktarda olması ve kanallarının açık olması sağlıklı bir göz yapısı için gereklidir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı yetişkinlerle birlikte yeni doğan bebeklerde de gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Yeni doğan bebeklerin %1-3’ünde gözyaşı kanalı tıkanıklığı sorunu olabilmektedir. Bebeklerde gözyaşının burnu aktığı kanalın en son kısmında zar şeklinde bir tıkanıklık oluşmakta ve bu Yapı çoğunlukla doğumdan sonraki bir ay içerisinde kendiliğinden açılmaktadır. Açılmadığı takdirde uzman hekim kontrolünde tedavi edilmelidir.
Tüm bebeklerde ve yetişkinlerde üst göz kapağının dış kısmında gözyaşı bezleri bulunmaktadır. Gözyaşı bezleri tarafından salgılanan gözyaşı kesesine doğru ilerleyerek burun köküne yakın iki küçük gözyaşı kanalından geçmektedir. Ve buradan geçtikten sonra burun boşluğuna akmaktadır. Bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı söz konusu olduğunda gözyaşı göz kapaklarının altında birikmeye başlayacaktır. Yanaklara doğru bir şişkinlik oluşacaktır. Şişkinliğin yanı sıra enfeksiyon oluşumu ortaya çıkacaktır.
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bunun en önemli nedeni ise gözyaşı kanalının sol kısmının henüz gelişmemiş olmasıdır. Bu nedenle bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı çoğu kez bir müdahaleye gerek olmadan gelişim devam ettikçe kendiliğinden düzenlemektedir. Her ne kadar kanal tıkanıklığı kendiliğinden açılabiliyor olsa da bu sürecin bir uzman hekim tarafından takip ediliyor olması gerekmektedir. Çünkü göz en hassas organlardan birisidir. Ve yeni doğan bebekler için hekim kontrolünde olunması önemli bir adımdır. Kayseri göz hastanesi bünyesinde bebekleriniz için gerekli kontrol ve tedavileri yaptırabilirsiniz.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri

Bebeklerde yaşanan gözyaşı kanalı tıkanıklığının farklı birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının fark ettiğinizde uzman bir hekime kontrol ettiriyor olmanız önemli bir adım olacaktır. Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtileri şöyledir;
● Gözlerde çapaklanma
● Gözlerde kızarıklık
● Sürekli olarak Gözlerin yaşarması
● Göz kapaklarının altında ve burnun Göz kapaklarına doğru olan kısımda şişlik
● Burun köküne baskı yapıldığında gözden iltihap gelmesidir.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı teşhisinin ardından uygulanan farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Çoğunlukla bebeklerde yaşanan tıkanıklık kendiliğinden yok olmaktadır. Ancak olmadığı durumlarda Kayseri Göz Doktoru aramalarında öne çıkan hekimlerimiz tarafından uygulanan tedavi yöntemlerinin ilki gözyaşı kesesine yapılan masaj uygulamasıdır. Günde 4 kez ve doğru bir şekilde uygulanan masaj sayesinde mevcut tıkanıklık giderilebilmektedir. Masaj tedavisi ile birlikte antibiyotikli göz damlaları kullanılmaktadır. Tüm bu uygulamaların sonucunda kanal tıkanıklığı hala devam ediyor ise sondalama ismi verilen bir tedaviye başvurulmaktadır. Ve tüm bu tedavilerin sonucunda devam eden gözyaşı kanalı tıkanıklığı için dakriyosistorinostomi ismi verilen gözyaşı kanalı ameliyatı uygulanmaktadır.
Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi için İdeal Göz Merkezi'nin tecrübeli hekimlerinden randevu alabilirsiniz.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisi için randevu al.

İdeal Göz Kayseri

İDEAL GÖZ BLOG

İlginizi Çekebilir

Doç. Dr. Necati DURU

21 Mayıs, 2022

Popüler Yazı 2 dakika okuma süresi
Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması)

© Copyright 2021 Scroll2Top - Tüm Hakları Saklıdır.