Popüler Yazı 20 dakika okuma süresi

Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması)

Doç. Dr. Necati DURU

21 Mayıs, 2022

Bebeklerde 2 tür şaşılık rahatsızlığı yaşanmaktadır. Bunlardan biri yalancı şaşılık olarak bilinmektedir. Yalancı şaşılık rahatsızlığı bebeklerin ilk 3 ayında ortaya çıkan ve 4. aydan sonra tamamen kaybolan bir durumdur. Eğer 4 aydan sonra bebeğinizin şaşılık durumu hala devam ediyorsa bu sorun göz sağlığı açısından dikkate alınması gereken bir konudur. Ve mutlaka gerekli tetkikler ve muayeneler ile teşhis edilmelidir.

Bebeklerde kalıcı şaşılık sorunu en sık 3-6 ay ve 2-3 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Yapılacak olan detaylı bir göz muayenesinde bebeklerde şaşılık teşhis edilmektedir. Bunun için Işık yansıma testi gibi bazı özel testler uygulanmakta ve gözde kayma tespiti yapılmaktadır.

Bir bebek için Gözde kayma şüphesi ile yapılan muayenelerde aynı zamanda gözün anatomik durumu da kontrol edilmektedir. Çünkü çok nadir de olsa bebeklerde oluşabilen doğumsal katarakt ve Retina anormalliği gibi önemli sorunlar görme kaybına yol açabilmektedir ve bu durum bebeklerde şaşılık gelişimine neden olabilmektedir. Dolayısıyla bebeklerde göz kayması için yapılan tüm başvurularda detaylı bir göz muayenesi yapılmaktadır.

Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Nedenleri

3 aylık bebeklerde göz kayması sorunu yaşanıyorsa bu durum yalancı şaşılık olarak bilinen ve sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlık olabilmektedir. Ve 4. ay itibariyle kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak 4 aydan itibaren hala kaybolmayan bir şaşılık söz konusu ise bu durum kalıcı bir göz rahatsızlığı demektir. Bebeklerde şaşılık oluşmasının farklı bazı nedenleri vardır. İşte bebeklerde şaşılık nedenleri;
* Genetik faktörler
* Zor ya da travmalı gerçekleşen doğumlar
* Yüksek ateşli hastalık ya da havale geçirmek
* Annenin hamilelik döneminde geçirmiş olduğu rahatsızlıklar
* Yüksek derecede miyop ya da hipermetropi yaşanması

Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri

Kendilerini ve var olan sorunlarını ifade edemeyen bebeklerin hastalık teşhisleri oldukça zor süreçlerdir. Bebeklerde göz kayması rahatsızlığı için ebeveynlerin çok daha dikkatli olması gerekecektir. Bebeklerde göz kayması bazı belirtiler ile kendini ortaya koymaktadır. Göz kayması olan bebeklerde görülen bazı belirtiler şöyledir;
* Gözlerin senkronik normal hareketlerini kaybetmesi
* Işıklı ortamlarda göz kısma
* Yürümede sonradan gelişen dengesizlik
* Bir nesneye ya da bir objeye bakarken başın veya yüzün bir yöne çevrilmesi

Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi

Şaşılık kendi kendine düzelen bir rahatsızlık değildir. Bebeklerde şaşılık tedavisi için atılan ilk adım gözlük kullanımı olacaktır. Bazı şaşılık türlerinde gözlük kullanımı ile su rahatsızlık tamamen tedavi edilebilmektedir. Ancak düzenli gözlük kullanımına rağmen şaşılık sorun hala devam ediyorsa göz kaslarını düzeltmeye yönelik şaşılık ameliyatı yapılmaktadır.

Kayseri Göz Kayması (Şaşılık) Tedavisi

Kayseri göz kayması tedavisinde İdeal Göz Merkezimiz tecrübeli göz doktorları ile hizmetinizdedir. Özellikle tam 33 yıl boyunca Erciyes Üniversitesi’nde şaşılık alanında çalışmalar yapan Kayseri’nin duayen hocası Prof.Dr. Hakkı DOĞAN’dan ve diğer uzman hekimlerimizden randevu almak için bizimle iletişime geçiniz.

Bebeklerde şaşılık (göz kayması) tedavisi için randevu al.

İdeal Göz Kayseri

İDEAL GÖZ BLOG

İlginizi Çekebilir

Doç. Dr. Necati DURU

25 Nisan, 2021

Popüler Yazı 2 dakika okuma süresi
Göz Altı Işık Dolgusu ile cildimizdeki kaybolan canlılık ve nemi geri kazanmak mümkün.

© Copyright 2021 Scroll2Top - Tüm Hakları Saklıdır.